Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезар за най-добра режисура взе Роман Полански

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филм „Клетниците“ на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда Сезар в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции.

Филмът, които беше номиниран в 11 категории,  получи и наградите за най-добър новоизгряващ актьор - за Алексис Маненти, както и за най-добър монтаж, а също и наградата на публиката.

А режисьорът Роман Полански беше отличен със Сезар за най-добра режисура за своя филм „Офицер и шпионин“, посветен на „аферата Драйфус“. Номинираната в 12 категории лента взе приза и  за  най-добри костюми, и за най-добър адаптиран сценарий.

Това предизвика възмущение в голяма част от жените в публиката, които в знак на протест напуснаха залата. Сред тях беше и актрисата Адел Енел, номинирана за най-добра актриса в „Портрет на момиче в пламъци“. Филмът имаше 11 номинации за Сезар, но получи само отличието за най-добро операторско майсторство.

А в категорията най-добра актриса отличието взе Анаис Демустие за ролята й в политическата драма  „Алис и кметът“. Победител при мъжете - за най-добър актьор, стана Рошди Зем за криминалната драма „Рубе, светлина“.

Лина Худри пък получи Сезар за най-добра изгряваща актриса за ролята й във филма „Папиша“, който грабна и наградата за най-добър дебютен филм. А южнокорейската психологическа сатира „Паразит“ стана най-добър чуждоезичен филм.

Номинирането за Сезар на Роман Полански, който е обвинен в сексуално насилие, предизвика и протест преди началото на церемонията, и породи полемика, заради която неотдавна ръководството на академията, връчваща наградите, подаде оставка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!