Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо: Вашингтон проучват опциите за подпомагане на Анкара

Майк Помпео
Снимка: Реутерс

Съединените щати проучват опциите за подпомагане на Турция, след като подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили убиха 33-ма турски военни в четвъртък в сирийската провинция Идлиб. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс. 
„Ние се стремим да предотвратим бъдещи брутални действия от страна на режима на Асад и на Русия и да облекчим хуманитарните страдания в Идлиб“, допълни Помпейо, като подчерта, че сттраната му най-категорично осъжда нападението.

Режимът на Асад, Русия, Иран и шиитската организация Хизбула са длъжни да прекратят своите продължаващи нападения в Идлиб. Действията им директно пречат на установяване на режим на прекратяване на огъня в Северна Сирия, посочи Помпейо, цитиран от ТАСС. Той каза още, че Вашингтон ще блокира усилията за реинтеграцията на режима на Башар Асад в международната общност, докато той не изпълни всички разпоредбите на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН. Тя включва прекратяване на огъня на цялата територия на Сирия, в това число и Идлиб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна