Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Мутафчийски: Имаме безпрецедентни мерки за сигурност за COVID-19

Няма регистрирани случаи на инфекция с новия коронавирус в България

| обновено на 29.02.20 в 20:51
Венцислав Мутафчийски (в средата) и Тодор Кантарджиев (в дясно)
Снимка: БГНЕС

Няма положителен резултат от проба за новия коронавирус COVID-19 в България, обяви на редовния брифинг председателят на Националния оперативен  щаб професор Венцислав Мутафчийски, който е и началник на Военномедицинската академия (ВМА).

През деня са били изследвани общо 22 проби - 3 в Националната референтна лаборатория и 19 във ВМА. Всички са отрицателни, увери проф. Мутафчийски. Продължава да се работи по още една проба.

За последните 24 часа от граничния пункт "Калотина" са били отделени и хоспитализирани във ВМА четирима души, пребивавали в Италия:

"Оказва се, че нашият контрол на сухоземната граница, особено на Калотина, е изключително ефективен. За последните 24 часа от там, благодарение на термометриране на пътникопотока, са отделени и постъпили във  ВМА четирима души...Двама са международни шофьори, единият е шофьор на автовоз, който кара коли втора употреба, и четвъртият е пътник от автобус. Всички те са свързани по някакъв начин с пътуване в Италия".

Проф. Мутафчийски съобщи, че се провежда допълнителен междулабораторен контрол на отрицателните проби за болестта.

Не повече от 120 души са поставени под карантина в лечебните заведения в страната.

Началникът на Кризисния щаб подчерта, че по сухопътните ни граници се прилага безпрецедентен контрол:

"Една-единствена държава в света има по-строги мерки от нас. Това е Туркменистан. Наистина мерките ни  - в сравнение с всички страни в Европейския съюз, са наистина безпрецедентни и много затегнати".

Проф. Мутафчийски увери, че Военномедицинската академия разполага с достатъчно предпазни средства за лекари и пациенти:

"Също така освободихме известни количества от запасите ни в складовете, които са от обикновени маски, трипластови и марлени маски. Иначе лекарите, които работят с потенциално заразените, използват предпазни средства от най-висок клас".

Проф. Мутафчийски информира, че в световен план съществен скок в броя на заболелите има в Южна Корея, където за  деня са били установени 700 нови случая на инфектирани с COVID-19.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна