Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция заяви, че е решена да защитава границите си, след като няколко хиляди мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция. Полицията използва сълзотворен газ срещу групи, провокиращи сблъсъци. С военни кораби се охранява морската граница в Егейско море. 
Отново започнаха сблъсъци на границата между Турция и Гърция при контролния пункт "Кастаниес".Мигранти хвърлят по гръцката охрана камъни и запалени части от дървета.Гръцката полиция използва сълзотворен газ и не допусне преминаване през границата. На място са и  военни части.
След извънредно заседание на Министреския съвет в Атина говорителят на правителството Стелиос Петцас заяви:
"Срещу Гърция беше направен опит за организирано незаконно влизане в страната и в Европа. Гърция издържа и защити националните си граници,както и външната граница на Европа. Попречихме на повече от 4 хиляди души да преминат нелегално границата".
Гръцкото правителство изпрати 52 военни кораба за охрана на всички острови в Егейско море, които са цел на мигрантите, съобщиха от министреството на отбраната.
На остров Лесбос е министърът на флота Янис Плакиотакис, който подчерта, че морската граница е напълно защитена от незаконно преминаване в гръцки териториални води.
Опозиция настоява за извънредна среща на лидерите на европейските страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна