Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция спира да приема молби за убежище в следващия месец

Кадър от турско-гръцката граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция няма да приема молби за убежище през следващия месец. Причината е струпването на около 10 000 бежанци по сухопътната граница с Турция и множеството опити за достигането на гръцки острови в Егейско море. Правителството в Атина обяви, че всички нелегални имигранти ще бъдат депортирани обратно в Турция.  

Гърция ще увеличи присъствието на военни и полиция в проблемните точки, беше решено на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността. По-рано се стигна до сблъсъци, след като някои мигранти са замеряли с камъни граничната охрана, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Властите се притесняват, че при създалата се ситуация местното население може да търси сраморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който вчера достигнаха 600 души с лодки, местните блокираха пътя до вече препълнения бежански център. Цивилни групи по бреговете се опитват да спират приближаващи лодки. 

Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. Върху това са се съгласили премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис в телефонен разговор. Те са обсъдили ситуацията по турската граница и предприетите мерки. 
Турция започна да пропуска имигранти към Европа заради ситуацията в Северозападна Сирия, където Анкара е във все по-открит конфликт със силите на Башар Асад. Военните действия предизвикаха нови разселвания. Според турския президент Реджеп Ердоган Европейския съюз не спазва и условията на споразумението от 2016, с което югоизточната ни съседка се ангажира да възпре на своя територия бежанската вълна от Близкия изток. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна