Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и Караянчева на връх Шипка въпреки отменения официален ритуал за 3-ти март

| обновено на 02.03.20 в 18:33
Снимка: БГНЕС

По препоръка на Националния оперативен щаб за кронавируса планираният за утре - 3 март, официален ритуал за честване на 142 години от Освобождението на България на връх Шипка се отменя, съобщи Областната администрация - Стара Загора.

От Щаба са на мнение, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове и отчитат повишена заболеваемост и грипна вълна от вирус тип Б.

От ВМА посочват, че в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците - и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.

Като причина за препоръките за отмяна на празненствата по случай 3-ти март на връх Шипка проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Кризисния щаб за новия коронавирус, посочи ситуацията с грип Б и допълни:

"Тези болни ще ангажират съответните здравни служби и звена по места там, където ние очакваме да приберем евентуално заразените с коронавирус. Това би довело до преизтощаване на системата в празненствата. На 3-ти март на Шипка се предполага голямо струпване на ученици. Ние сме свидетели в последните години, че има струпване на огромно количество хора".

Румен Радев и Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на връх Шипка

Държавният глава Румен Радев ще участва в отбелязването на Националния празник - 3 март, на връх Шипка. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Във връзка с препоръката на Националния оперативен щаб да бъдат отменени планираните тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България - 3 март, заради риск от усложняване на "епидемичната ситуация", прессекретариатът на президента информира, че от 11:00 часа на 3 март държавният глава Румен Радев ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България, пише в съобщението. По-рано президентът Радев ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от Старозагорския митрополит Киприан.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка, съобщиха от пресцентъра на парламента. Тя ще поднесе цветя на Паметника на свободата, а преди това ще присъства и на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени