Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на пловдивските Спартак и Марица недоволни, че няма пари и за тях

Президентите на пловдивските футболни клубове Спартак и Марица - Динко Миленчев (ляво) и Христо Христов (средата), изразиха недоволството си
Снимка: БТА

Президентите на пловдивските футболни клубове Спартак и Марица - Динко Миленчев и Христо Христов, изразиха недоволството си от решението да бъдат отпуснати 37 милиона лева от държавата само за стадионите на другите два отбора от Пловдив Ботев и Локомотив. По думите им те не искат средства за клубове си, а за общинските съоръжения, които ползват - стадион "Марица" и бившият работнически стадион, който е за нуждите на школата на Спартак и сателитните му отбори Брестник и Реал.

В тази връзка двамата президенти казаха, че въпросите, които имат ще бъдат зададени на кмета на града Здравко Димитров в писмен вид. Миленчев и Христов искат да знаят защо отпуснати от държавата 37 милиона лева се разпределиха само между Локомотив и Ботев, съответно по 12 милиона и 25 милиона лева и защо няма средства за стадион "Пловдив".

Те припомниха, че на специална среща президентите на футболните клубове в Пловдив се обединиха около идеята за реконструкцията на най-големия стадион в града на специална среща в Общината преди около година. Те отхвърлиха и мотива, че парите са дадени на база на фенската маса, за което Христо Христов подчерта, че ако е така то тогава в България трябваше да има само 4 стадиона.

Ние нямаме възможност и контакти да търсим пари за Общината, каза Христо Христов и добави, че ако не получат отговори на въпросите си, ще организират мирно шествие. Двата клуба представиха идейни проекти за своите бази за Детско юношеските школи, за които обаче е необходимо да се уредят отношенията с Общината за терените. Спартак представи проект за 3 милиона лева за базата на бившия Работнически стадион, а Марица - за около 4 милиона за базата на Английската гимназия, която клубът ползва.

В края на пресконференцията президентът на Марица Христо Христов заяви, че ще се оттегли от клуба след края на този сезон, за който отборът е осигурен финансово. Като мотив той изтъкна, че няма финансова възможност да издържа клуба и призова да дойде човек, който може да го прави. Обявявам го сега, за да има повече време, нямам възможност да издържам клуба по начина, по който искам да го правя, но съм готов да помагам без да бъда президент, каза Христов. Той уточни, че издръжката на отбор във "В" група струва около 200 000 лева на сезон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени