Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ и Световната банка са готови да адресират икономическите предизвикателства на коронавируса

В понеделник Международният валутен фонд и Световната банка заявиха, че са готови да помогнат на страните членки да се справят с човешките и икономическите предизвикателства, поставени на изпитание от бързо разпространяващата се епидемия от коронавирус, включително чрез спешно финансиране.

В съвместно изявление двете международни финансови институции заявиха, че са съсредоточени особено върху бедните страни, където здравните системи са най-слаби, и в същото време призоваха страните членки да засилят системите за здравен надзор и реагиране, за да ограничат разпространението на вируса.

"Международното сътрудничество е от съществено значение за опазване на здравето и за справяне с икономическото въздействие на вируса Covid-19", се посочва в тяхното изявлението.

Междувременно стана ясно, че финансовите министри на най-големите икономики в света, известни като Г-7, ще проведат във вторник телеконферентна среща, за да обсъдят мерки за справяне с икономическото въздействие на епидемията от коронавирус.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и президентът на американската централна банка Джероум Пауъл ще ръководят заседанието с колегите си от Г-7,  като то ще започне след 14:00ч., българско време.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна