Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Супер Вторник: Джо Байдън отбеляза поредица от победи, Тръмп спечели всички първични избори

| обновено на 04.03.20 в 05:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
По предварителни данни на американски медии бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е победител на първичните избори на демократите във Вирджиния, Северна Каролина, Алабама, Оклахома. Независимият сенатор от Върмонт Бърни Сандърс по предварителни данни печели във Върмонт и Колорадо. Резултатите са от гласуване на американците в т. нар. Супер Вторник, в който се провеждат избори в 14 щата и една територия. Участие взеха и американците в чужбина.

Все още няма ясен победител в най-големите щати участващи в Супер Вторник - Тексас и Калифорния, но лидерът в националните допитвания и първата фаза от предварителната селекция за изборите по-либерално настроеният Сандърс отбеляза загуби в ключови щати.

Така съживената кампания на умерения Байдън може да определи новия курс на демократите в мисията им да победят президента Доналд Тръмп наесен. Важна на този етап от кампанията бе подкрепата на афро-американците в южните щати, които предпочетоха визията.

След победата си в Южна Каролина миналата седмица Байдън си осигури подкрепа от умерени демократи, в това число от отказали се кандидати.

Във вторник бе и дебютът в бюлетината на бившия кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг, който по предварителни данни отбелязва скромен резултат на фона на огромна рекламна кампания.
В Детройт вечерта във вторник по време на митинг смятаната за аутсайдер Елизабет Уорън призова избирателите да не гласуват стратегически, а от сърце, за този, който смятат, че “може да бъде най-добрият президент на САЩ.”

Над една трета от делегатите на демократите се разпределят в този ден. Победа в този етап не показва кой печели, но е ключова за шансовете на кандидатите да спечелят най-много делегати за партийната номинация през лятото.

Преди Супер вторника бяха разпределени 155 делегата. Изходът от вота във вторник ще доведе до разпределението на 1 357 делегата като за победа на конгреса са необходими 1 991.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели досега всички първични избори на Републиканската партия. Този резултат не е изненадващ, тъй като той на практика няма съперници, отбелязва ДПА. В поредица от туитове Тръмп благодари за подкрепата на щатите Върмонт, Северна Каролина, Алабама, Оклахома, Масачузетс, Тенеси и Мейн. Тръмп спечели също в Тексас и Колорадо, предаде Асошиейтед прес. В някои щати като Вирджиния, Републиканската партия се отказа да организира първични избори, тъй като беше ясно, че президентът ще спечели. Той няма сериозни съперници в първичните избори на републиканците.  

Властите заявиха, че нямат сигнали за атаки срещу инфраструктурата на изборите, нито за скок на опитите за дезинформация в социалните мрежи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна