Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради бъдещата детска болница

| обновено на 04.03.20 в 18:54
2
Снимка: Гергана Хрисчева

Родители, лекари, архитекти и инженери застанаха пред Здравното министерство на протест с настояване да се прекрати обществената поръчка за строителство на национална детска болница във вида, представен от Министерство на здравеопазването. Недоволните обясниха:

"Настояваме за това България най-накрая да има истинска детска болница, която да отговаря на нуждите на децата, на нуждите на родителите, които са до децата, когато са болни и трябва да бъдат там, тяхното място е там и нуждите на лекарите, така, че те да могат да лекуват по най-добрия начин, на който са способни. Има абсолютна неяснота затова доколко безопасна е сградата на първо място, още по-голяма неяснота доколко тя е функционална и защо в обществената поръчка липсват цели отделения, но ние вървим напред към това да похарчим едни 95 милиона от Държавния бюджет за болница, за която не сме сигурни, че всъщност ще върши работа".

"Болницата, която би се построила по тази обществена поръчка, не отговаря за съжаление на съвременните стандарти за детска болница и няма да реши проблемите на детското здравеопазване в България в момента. Трябва да има ново задание и след това трябва да има нова детска болница".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев покани протестиращите на среща в понеделник, заедно с представители на работната група, изготвила техническото задание по одобрената  поръчка. В разговорите ще участват и представител на фирмата, извършила обследване на незавършения строеж, както и представител на спечелилия търга изпълнител. 

В отворено писмо до институциите за прекратяване на обществената поръчка на строителството на детска болница настояват близо 11 000 граждани и над 60 организации.

Доктор Адил Каден обясни причините за недоволството:

"Не е възможно да няма основни отделения, не може да няма лабораторен блок, не може да няма отделение по лъчетерапия, не може да няма травматология, детска психиатрия, алергология, имунология. Ние говорим затова, че трябва да се създаде  една нова болница".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна