Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед намали лихвите на изненадващо извънредно заседание в отговор на епидемията от коронавирус

Федералният резерв намали основната си лихва на изненадващо извънредно заседание във вторник в опит да противодейства на заплахата за икономиката на САЩ от епидемията от коронавирус.

Фед обяви, че намалява федералната фондова лихва с 50 базисни пункта до диапазона между 1,00% и 1,25%, като това е първото подобно решение, което не беше взето на редовно заседание, след глобалната финансова криза през 2008 година.

"Основите на американската икономика остават силни. Коронавирусът обаче крие рискове за икономическата активност ", се посочва в изявлението на централната банка, последвало изненадващото понижаване на лихвените ставки.

На пресконференция председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централните банкери следят разпространението на вируса Covid-19 и смятат, че това представлява съществена промяна в перспективите за икономическия растеж.

"Решихме, че е време да действаме в подкрепа на икономиката. След като стигнахме до това решение, решихме да продължим напред, намалявайки лихвите", отбеляза Пауъл и допълни, че Федералният резерв вярва, че "нашите действия ще осигурят значим тласък на американската икономика“.

Шефът на Фед също така посочи, че е твърде рано да се каже колко дълго ще продължи икономическото забавяне в следствие на вирусната зараза. "Не мисля, че някой знае колко дълго ще продължи, но знам, че американската икономика е силна и ще превъзмогне това", каза той.

Решението на Фед беше взето единодушно и дойде само часове, след като по-рано във вторник финансовите министри и централните банкери на индустриално развитите страни от Г-7 се ангажираха да използват всички налични финансови инструменти за борба с негативните последици от заразата с Covid-19.

Редица анализатори и икономисти обаче бяха разочаровани, че представителите на Г-7 не изброиха конкретните стъпки, които трябва да се предприемат, но шефът на Фед отбеляза, че могат да се предприемат още допълни действия.

"Възможно е да има някаква по-официална координация, когато вървим напред", отбеляза Джером Пауъл.

Той допълни, че Фед си дава сметка, че намаляването на лихвите ставки няма да намали процента на заразените с коронавирус или да реши проблема с веригите за доставки. "Не разполагаме с всички отговори", отбеляза Пауъл.

Според него обаче понижението на лихвите ще подпомогне икономиката чрез облекчаване на финансовите условия и ще помогне за повишаване на доверието на домакинствата и на бизнеса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че намалението на лихвите на Фед с половин процентни пункта не е достатъчно. Попитан за коментарите на Тръмп, Пауъл отговори, че взетото от Фед решение не е било обвързано с водените в страната политики.

Мнозинството инвеститори и анализатори очакваха, че Фед ще прибегне до подобно съкращаване на лихвата на редовното заседание на 17- и и 18-и март. Те обаче бяха изненадани, че това стана факт на извънредно заседание, което се случва за пръв път от последното подобно решение на 8-и октомври 2008-а година - само дни след фалита на банката Lehman Brorthers, с който беше даден старта на последната глобална финансова и икономическа криза.

Някои икономисти не изключва вероятността Федералният резерв да намали отново лихвите на редовното си заседание по-късно този месец, ако до тогава бъде обявена пандемия от коронавируса Covid-19.

Пазарът на акции на Уолстрийт нарасна за кратко след вчерашното изненадващо намаляване на американските лихви, след което обаче последва доста силен спад и основните фондови индекси приключиха търговията във вторник с понижения от близо 3 на сто, тъй като след решението на Фед последваха нови агресивни покупки на държавни дългови книжа и силен спад на тяхната доходност. Доходността на 10-годишните американски дългови книжа се понижи под нивото от 1,0% за пръв път в историята на САЩ, достигайки рекордно дъно към 0,92%. Доходността им продължава да се понижи и в сряда под ключовата бариера от 1,0%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени