Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси с оглед на надежди за икономически стимули заради Covid-19

Европейските пазари на акции нарастват с над 1,5% по време на търговията в сряда, тъй като инвеститорите се надяват, че ще бъдат предприети стимулиращи мерки от страна на правителствата и на централните банки за отслабване на негативното икономическо влияние на епидемията от коронавирус след вчерашното изненадващо извънредно понижаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава през обедната търговия с 1,7%, немският DAX 30 - с 1,46%, френският CAC 40 - с 1,53%, британският FTSE100 - с 1,86% и италианският MIB - с 1,76% въпреки все по-сериозното разпространение на коронавируса Covid-19 на стария континент и в частност в Италия.

Подобно на останалия свят, европейските борси отбелязаха през миналата седмица най-солиден спад от глобалната финансова криза през 2008 година, като индексът Stoxx Europe 500 се срина с 12,7%. От началото на настоящата седмица обаче общият европейски индекс се повишава с близо 3% благодарение и на изненадващото вчерашно решение на Фед да намали основната американска лихва с 50 базисни пункта до диапазона 1,00% - 1,25%.

Това подсилва надеждите на европейските инвеститори, че на заседанието си на 12-ти март ЕЦБ също ще намали депозитната си лихва с 10 базисни пункта до ново рекордно дъно от -0,6%, въпреки информация на Ройтерс, че централната банка на еврозоната е провела във вторник извънредно заседание по телефона, на което обаче не се е обсъждало по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика. Също така се очаква и отделните европейски правителства да предприемат конкретни мерки, целящи да ограничат негативното влияние на коронавируса върху техните икономики.

Акциите на швейцарския фармацевтичен гигант Roche Holding Ltd. поскъпват с 1,85% след информация, че китайските здравни власти ще използват противоартритно лекарство на компанията за лечение на по-тежките заболели от коронавирус. Това допринася за ръст на целия европейски здравен сектор, като индексът STOXX Europe 600 Health Care се повишава с 2 на сто.

Междувременно фючърсите на американските фондови индекси също регистрират солидни повишения преди старта на Уолстрийт, опитвайки да заличат почти целия техен спад от вторник, който беше факт въпреки решението на Фед да намали основната си лихва още преди редовното си заседание по-късно този месец.

Подкрепа за днешния отскок на американските фондови фючърси оказа новината за серията победи на Джо Байдън на проведените в т.нар. "Супер вторник" първични избори на Демократическата партия в няколко ключови щата. Тези победи сякаш върнаха Джо Байдън в надпреварата за кандидат на демократите за предстоящите през есента президентски избори в САЩ, след като досега Бърни Сандърс, който е със сериозен левичарски уклон, се очертаваше като победител на първичните избори в Демократическата партия.

Фючърсите на DJIA нарастват преди началото на американската търговия с близо 700 пункта (скок с 2,69%), на широкият индекс S&P500 - с 2,41% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 2,42%, след като във вторник основните фондови индекси на Уолстрийт се понижиха съответно с 2,94%, с 2,81% и с 2,99%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна