Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барние от ЕС вижда "сериозни" различия с Лондон след първия кръг от Брекзит преговорите

Мишел Барние, главен европейски преговарящ с Великобритния
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние заяви в четвъртък, че Европейският съюз е започнал изграждане на ново партньорство с Обединеното кралство по време на проведения тази седмица първи кръг от преговорите за двустранните отношения след Брекзит.

Той обясни, че 11 области на дискусии ще бъдат разгледани паралелно по време на многократни кръгове от преговори, включително прилагането на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, като същевременно се гарантира мир и стабилност в региона и възстановяване на двустранните отношения.

Има "сериозно разминаване" по отношение на бъдещите двустранни отношения след Брекзит

Главният европейски преговарящ отбеляза след първия кръг на преговори, че между Великобритания и Европейския съюз има "сериозно разминаване" по отношение на бъдещите им отношения след Брекзит.

"Възможно е споразумение, дори да е трудно", посочи Барние пред журналисти, предаде Ройтерс.

Според него най-големи различия съществуват по отношение на високите стандарти, наказателната политика и рибарството. Различията включват и стабилни разпоредби относно така наречените условия на равнопоставеност, които гарантират лоялна конкуренция между европейските и британските компании след Брекзит.

Друга точка на търкане е фактът, че Великобритания иска една отделна сделка за риболова, която да се подновява всяка година - нещо, което Барние определи като "непрактично".

Той добави, че Лондон се стреми към поредица от отделни сделки, докато единния блок иска едно общо споразумение, което също така ще даде на Съда на Европейските общности последната дума за тълкуването му по отношение на съществуващите европейски закони.

Барние също така каза, че Лондон е отказал да подпише Европейската конвенция за правата на човека.

Ако до края на годината не бъде постигнато цялостно споразумение, предупреди Барние, Великобритания ще напусне митническия съюз и единния европейски пазар на 31-ви декември 2020 г. със значителни последици и за двете страни.

Великобритания определи първия кръг на търговските преговори с ЕС като "конструктивни"

Разговорите за бъдещите икономически отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз бяха "конструктивни", заяви в четвъртък говорител на Даунинг стрийт, след като приключи първия си кръг от търговски преговори след излизането на Лондон от блока.

Правителството на Обединеното кралство обаче определи предстоящите преговори като "трудни" и потвърди по-ранните коментари на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че съществуват силни различия по отношение на "риболова, управлението, наказателното правосъдие и така наречените "равноповестени условия".

Следващият кръг от преговорите ще се проведе на 18-и март, докато окончателното излизане на Обединеното кралство от единния пазар на ЕС и от митническия съюз трябва да стане факт на 1-ви януари догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени