Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

У нас няма COVID-19, втора вълна на грипна епидемия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес не е регистрирана зараза с COVID-19 в България, обяви Кризисният щаб. Инфекциозните отделения на болниците са натоварени, но заради увеличената заболеваемост от грип тип Б, каза ръководителят на щаба професор Венцислав Мутафчийски, който е началник на Военномедицинската академия (ВМА):

„83 проби се очакват да станат готови в близките часове. Когато станат, ще ги обявим.

Във ВМА са пуснати 19 проби, в Националната лаборатория – 30, в Стара Загора - 34  и във Варна няма за днешния ден пуснати.

В днешния ден има и още една ситуация във връзка с грип Б  - за страната всичките отделения, които са инфекциозните, са почти пълни, но са преобладаващо с грип Б.

Ежедневно, които се подават проби - както виждате и към днешния ден това са 83 души - всичките са в болница“, обясни проф. Мутафчийски.

Заради грипа тип Б е и препоръката за ваканция на учениците, обясни главният държавен здравен инспектор - Ангел Кунчев:

„До момента една трета от областите и общините вече бяха в такава епидемия и бяха прекратили учебните занятия. Ако няма ново решение, ще бъдат учениците пак на училище от четвъртък  -12 март.

Всеки път, когато обявяваме такива епидемии, се препоръчва да бъдат преустановени учебните занятия и в университетите.

Детските градини и ясли обикновено не ги затваряме, защото има родители, които няма къде да я оставят децата си. И сега ще направим така“.

В болниците в страната има 740 легла за инфекциозно болни пациенти. При необходимост само за денонощие този брой може да бъде удвоен, съобщи още д-р Ангел Кунчев

В грипна ваканция ще са учениците в цяла България от утре до 11 март, идната сряда, включително. На университетите се препоръчва да ограничат провеждането на занятия и упражнения.

Детските градини остават отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа и недопускане на болни или неизлекувани деца. По решение на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина по време на обявената грипна ваканция в училищата.

Насрочените за периода до 11 март кръгове на олимпиади и състезания на учениците се отменят. Нови дати за тяхното провеждане ще бъдат определени по-късно, съобщава Министерството на образованието.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени