Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В полунощ влезе в сила споразумение за прекратяване на бойните действия в Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полунощ в сирийската провинция Идлиб влезе в сила споразумение за прекратяване на огъня, което беше договорено по време на вчерашните шестчасови преговори в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

На обща пресконференция с Ердоган Путин заяви, че мненията на Русия и Турция за Сирия не винаги съвпадат, но в критични моменти двете страни винаги са успявали да намерят допирни точки по спорните въпроси и да достигнат до приемливи решения. „Така стана и този път“, посочи руският президент и добави:

„Надявам се, че тези договорености ще станат добра основа за прекратяване на бойните действия в идлибската зона за деескалация, ще прекратят страданията на мирното население и разрастването на хуманитарната криза и ще създадат условия за продължаване на мирния процес в Сирийската арабска република между всички страни в конфликта“.

Турският президент обвини официалните сирийски власти за напрежението в Идлиб и изрази надежда, че Москва и Анкара ще запазят добрите си отношения.

„По време на този процес Турция си запазва правото да отговори с всички сили и навсякъде, където режимът в Дамаск извърши нападение“.

Новото споразумение предвижда прекратяване на боевете по цялата линия на съприкосновение в зоната на деескалация, създаване на коридор за сигурност с ширина 6 км северно и 6 км южно от магистрала М4, която свързва градовете Алепо и Латакия, както и съвместно патрулиране по магистралата в района на град Саракиб, което трябва да започне на 15 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна