Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма доказан случай на заразени с коронавирус в България

| обновено на 06.03.20 в 18:49
Снимка: БГНЕС

В България на този етап няма официално потвърден случай на коронавирус.

99 проби са изпратени в трите лаборатории в страната, заяви началникът на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски.

„Всички пациенти, които сме приели във Военномедицинска академия, отговарят на епидемиологичните характеристики, тоест пътували са зад граница, най-вече в Италия, и имат някаква симпоматика, която е свързана с горните дихателни пътища. За други отличителни черти все още не мога да посоча. Знаете, че ние разширихме търсенето и предложихме на всичките лечебни заведения, които имат болни с особено тежки вирусни пневмонии, да бъдат изпратени материали за изследване", каза той.

От Щаба съобщиха, че до България регистрирани случаи на коронавирус има в Сърбия, Гърция и Румъния. 

От Брюксел министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че в момента страната разполага с предпазни средства срещу вируса за следващите 1 или 2 месеца.

По-рано днес Мутафчийски каза, че късно вчера са приключили изследванията на 83 пациенти с грипоподобна симптоматика и по някакъв начин свързани с пътуване в рискови дестинации. Всичките са отрицателни.

Освен обявената национална грипна ваканция, се отменят свижданията в болниците, женските консултации, имунизационните мероприятия, плановите операции.

Всички спортисти, които се връщат от рискови територии, ще подлежат на 14-дневна карантина под лекарско наблюдение. Всички състезания от непрофесионалната футболна лига ще бъдат отменени. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна