Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС изрази солидарност с България и Гърция за кризата по външната граница на Съюза

На срещата си в Загреб външните министри на ЕС осъдиха използването на мигрантите от Турция за политически цели.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на ЕС осъдиха използването на мигрантите от Турция за политически цели и изразиха пълна солидарност с България, Гърция и Кипър за кризата по външната граница на Съюза.

Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за мигранти, пренебрегвайки споразумението за миграцията с ЕС от 2016 г., е неприемливо и всякакъв подобен политически натиск ще бъде отхвърлен. Това се казва в декларация, приета на извънредната среща на външните министри на ЕС днес в Загреб.

„ЕС отново подчертава сериозното си безпокойство от ситуацията на гръцко-турската граница и категорично отхвърля използването на миграционния натиск от Турция за политически цели“, се казва в декларацията.

„Ситуацията на външните граници на ЕС е неприемлива. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да се опитват да преминават границата незаконно по суша или по вода“, пише още в документа.

От българска страна на заседанието участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

В съвместното изявление на министрите се изразява пълна солидарност с Гърция, България и Кипър и готовност за допълнителна подкрепа за охрана на външните граници на съюза.

Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на продължаване на прилагането на съвместното заявление ЕС-Турция по миграцията от 18 март 2016 г.

Съюзът ще продължи да оказва подкрепа на Турция за огромния брой бежанци, които страната е приютила на своя територия и очаква Турция да продължи да спазва своите ангажименти, се посочва в съвместното изявление.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна