Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинска сестра е втората заразена с Ковид-19 в Габрово

| обновено на 08.03.20 в 12:56
Областната болница в Габрово, където е хоспитализирана 75-годишната пациентка, заразена с коронавируса.
Снимка: БГНЕС

Вторият случай на коронавирус на потвърдена проба за Ковид-19 е на медицинска сестра. Тя е обслужвала 75-годишната габровка в отделението по вътрешни болести. Издирват се хората, с които е контактувала медицинската сестра.

Взетите проби ще бъдат изпратени по спешност за изследване и в зависимост от резултатите ще бъдат определени последващите действия.

Областната болница, в чието инфекциозно отделение са настанени двете жени с положителен резултат за Ковид-19 остава под карантина, това посочи доктор Николай Пенчоков, директор на регионалната здравна инспекция.

„Ще се приемат само пациенти със животозастрашаващи състояния. Всички останали пациенти ще бъдат насочвани към съседни болници. Имаме готовност при нужда да направим реорганизация с друго лечебно заведение, в което да настаняваме съответно болни или такива, които са съмнително болни“, каза той.

В отделението по вътрешни болести под карантина са 14 пациенти. Те се обгрижват от медицинския персонал на лечебното заведение.

Базата на инфекциозното отделение в болницата, което разполага с 10 легла може да бъде разширено с още 20. Има готовност да се ползва и базата на второ лечебно заведение, това е държавната белодробна болница в града. Ще се разчита на подкрепа и на медицински сестри и лекари по инфекциозни болести, тъй като областното лечебно заведение в Габрово разполага с трима такива специалисти.

Председателят на кризисния щаб в Габрово д-р Пенчоков съобщи, че днес ще издаде заповед за преустановяване на всички предварително обявени събития в Габровска област, свързани с културата и спорта, които предполагат масово събиране на хора. 

Грипната ваканция за учениците продължава до 11 март. Ще се преценява на по късен етап дали тя да бъде удължена.

Очаква се по късно днес да бъдат определени допълнителни мерки от кризисния щаб. Очаква се и подкрепа с помощни средства като предпазни маски, каквито не достигат. Следващото заседание на щаба е довечера в 19 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна