Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла Италия "остава вкъщи" заради коронавируса

Ще се излиза само по работа и при извънредни случаи

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Джузепе Конте обяви нови, по-строги мерки срещу епидемията от КОВИД-19. От вторник сутринта ограниченията върху движението на хора ще важат вече не само за първоначалното огнище на заразата в Ломбардия, но и върху цяла Италия. Всички обществени мероприятия, включително и футболните мачове, се отменят. 

Пресконференцията на Конте беше излъчена едновременно по всички телевизионни канали. Той обяви, че цяла Италия става защитена зона. Няма да има повече червена, жълта или зелена зона. Забраняват се пътуванията с изключение на доказани нужди, както бе досега в област Ломбардия и в 14-те провинции в Северна Италия. Хората ще трябва да удостоверяват причината за пътуване и ако се разкрие измама, случаят ще бъде третиран като престъпление. 

Новият указ, който ще носи името „Аз оставам вкъщи”, съкращава до минимум движението на хората из страната и влиза в сила от днес. Всички видове учебни заведения ще са във ваканция до 3-и април. Прекратяват се всички спортни дейности и шампионати, включително и футболната серия „А”. Няма да има ограничения за обществения транспорт, за да се гарантира непрекъснатостта на производствената система и да се позволи на хората да отидат на работа.

По-рано тази вечер властите в Италия отчетоха 25-процентно увеличение спрямо неделя на заболеваемостта и смъртните случаи, които са вече 463.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна