Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин не възразява срещу възможността пак да може да се кандидатира за президент

| обновено на 10.03.20 в 15:35
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на фракцията на управляващата партия „Единна Русия“ в руската Дума Сергей Неверов заяви днес, че с колегите му ще подкрепят предложението да се занулят президентските мандати след приемането на поправките в конституцията, когато то бъде оформено, предаде РИА Новости.

Това ще позволи на държавния глава Владимир Путин да се кандидатира отново за президент, докато в момента законът не позволява това.

Неверов допълни, че е необходими да се проведат консултации и с президента, и с лидерите на фракциите, „но такава поправка, ако бъде оформена, а смятам, че това ще стане, фракцията на „Единна Русия“ ще подкрепи“.

По-рано днес депутатката от „Единна Русия“ Валентина Терешкова предложи да се занулят президентските мандати след приемането на поправките в конституцията.

„Предлагам или да се махне ограничението за броя на президентските мандати, или да се запише, че след влизането в сила на обновената конституция действащият президент, както и всеки друг гражданин, да има право да се кандидатира за поста държавен глава“, заяви Терешкова на пленарно заседание на Думата. 

Самият Путин заяви впоследствие, че смята за допустимо внасянето на конституционна поправка, която би му позволила след промените в основния закон на страната отново да участва в избори за държавен глава. Но според него това подлежи на преценка от Конституционния съд. Но гражданите трябва да одобрят тази поправка, подчерта той.

Настоящият мандат на Путин изтича през 2024 г. и според настоящите правила той няма право да се кандидатира на предстоящите тогава избори. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна