Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания затяга мерките срещу Covid-19, вирусът взе първа жертва в страната

Контрольор проверява пътниците в градския транспорт в Тирана, 10 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пациентка на 73 години, заразена с новия коронавирус, стана първата жертва на Covid-19 в Албания, вследствие на сериозни усложнения. Това съобщи БТА, като цитира агенция АТА.

Преди десетина дни жената се върнала от Италия. Когато била хоспитализирана с пневмония, тя не казала на лекарите, че е била в Италия, а коронавирусът бил открит след тест.

Преди да влезе в болницата, жената била на погребение и има съмнения, че е заразила други хора, включително персонала в болницата в Дуръс.

Същевременно Албания изцяло спря до 3 април самолетния и морския транспорт към Италия, като част от мерките за предотвратяване на разпространяването на Covid-19, съобщи Танюг.

Албанските власти първоначално приеха решение за спиране на въздушния и морския транспорт само към северните области на Италия, но след като цялата страна бе обявена за червена зона, от вчера важи забрана за въздушния и морския транспорт за цялата територия на Италия.

След решението за прекратяване на обучението в училищата, детските градини, университетите, както и забраната за провеждане на големи събирания, спортни прояви и концерти, в следващите две седмици в Албания ще бъдат затворени и съдилищата.

Албански полицаи зад ограда пред централната болница в Тирана, 09 март 2020 г. Албанските власти изолираха инфекциозното отделение и ограничиха всички социални дейности в страната, след като откриха първите два случая на пациенти, заразени с Covid -19.Продавачка със защитна маска в магазин за хлебни изделия в Тирана, 10 март 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна