Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седми случай на коронавирус в България - лекар

| обновено на 11.03.20 в 19:46
Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

За седми случай на пациент с коронавирус у нас, съобщи председателят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. 

"Това е 62-годишна жена, наша колежка, която не е контактувала в България с никой пациент. Всъщност последното ѝ посещение на работното място е на 22 февруари. Оттам нататък тя е посетила два конгреса - един в Англия и един в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България с грипоподобна симптоматика. Не е в тежко състояние...Постъпила е във ВМА".

Жената е постъпила в инфекциозната клиника на болницата, допълни Мутафчийски.

„Още от постъпването ѝ са издирвани контактни лица, които столичната Районна здравна инспекция издирва. Съответно, те ще бъдат подложени на карантина, изследване и всички процедури, които са разписани“

Обявените тази сутрин 7 проби са отрицателни. 5 от тях бяха на пациенти от Стара Загора.

„Към днешния момент имаме, във ВМА-лабораторията 40 проби заложени. Едната е положителна. Две са съмнителни, които подлежат на потвърждаване в утрешния ден. Останалите са отрицателни. В Националната лаборатория, от заложените 54 проби, една е положителна. Всъщност това са едно и също лице. Във Варна 18 проби ще бъдат готови към 20 часа. От Стара Загора са 24 проби, които са отрицателни. Там са пристигнали и 60 проби на контактни лица от Габрово и Плевен, които ще бъдат заложени за изследване в утрешния ден".

74-годишният пациент в Пирогов е дошъл сам в болницата и не е бил в други лечебни заведения. Вече са взети проби от членовете на семейството му. Те ще бъдат изследвани утре, допълни проф. Мутафчийски.

Работна група към БАН

Заради възникналите случаи на коронавирус у нас председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски сформира работна група от специалисти, която да бъде в помощ на Министерския съвет и Националния кризисен щаб

Ръководител на групата е директорът на Института по микробиология към  БАН доц. д-р Пенка Петрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна