Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Магазините и аптеките ще работят, други изключения няма да се допускат

| обновено на 14.03.20 в 16:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов предупреди, че властите няма да толерират нарушения на режима на извънредно положение, наложен с решение на Народното събрание заради мерките, свързани с необходимостта от ограничаването на разпространението на коронавируса.

Премиерът посочи на нарочен брифинг, че някои увеселителни заведения и такива за обществено хранене се опитват да заобикалят забраните, представяйки работата си като частни партита, но това е нарушение на режима.

Борисов потвърди, че аптеките, супермаркетите и дрогериите остават отворени и засега няма да бъдат ограничавани.

Магазини за дрехи обувки също могат да работят, но при условие да не допускат струпване на хора.

В моловете ще работят само хранителни магазини и аптеки.

"Създали сме организация на телефон 112 да поеме обажданията с въпроси за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. Четирима души от Министерството на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може на всеки един въпрос или тълкувание надлежно да се отговаря на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. Така че МВР и здравеопазването това ще го осигурят, тъй като това ни е платформата, която работи най-добре засега и се надявам да не бъде хаквана, да не бъде претоварвана с умисъл, за да може да издържи. Трето, и тук много внимателно искам да чуят собствениците на големи вериги, особено за строителни материали, за техника. Някои от тях са ги затворили, а някои от тях продължават да струпват хора", каза премиерът и подчерта, че всички обекти извън обхвата на разрешените ще бъдат затваряни.

"Дали сме указания на РЗИ-тата и на МВР, установят ли такъв магазин, в който на касите или вътре в магазина е позволено струпване на хора, да бъде затварян веднага. Повтарям, има ли самосъзнанието и дисциплината могат, освен да решат проблема с паниката, да не си затворим живота. Ако нещо е толкова необходимо, имат възможност да отидат да го купят, понеже са частни преди всичко тези вериги, ако не спазват реда, ще бъдат затворени принудително. В заповедта ясно е указано, че целта е предпазване здравето на хората. В ресторантите, ако работи кухнята, може да работи за домове. Тези вериги, които са за бързо хранене, могат да работят само, ако човек иска да си купи за в къщи, а не в ресторантската част, която е с маси и столове вътре. РЗИ и МВР трябва абсолютно да следят за контрол в страната. Колкото повече намалим движението, толкова повече бихме избегнали риска от разпространение на заразата", допълни Борисов.

"Дал съм на юристите да мислят дали заповедта на господин Ананиев трябва да влезе и като един обособен закон с всички мерки само за коронавирус, но тъй като искам по-голям кръг от юристи, специалисти да се произнесат, парламентът има готовност и това да направи -  декларирано е от всички политически партии, така че да решим най-правилното за всички нас. Лекарствата имат регулация, така че не може да се допусне спекула, а що се касае до хранителни продукти, горива или подобни, ако някой тръгне да спекулира, министър Горанов е готов веднага да наложи таван или пределни цени, така че и затова сме подготвени да направим. Разчитам на добросъвестност, но, повтарям, да не разчитаме само на добросъвестността на търговците. МВР с прокуратурата имат готовност и в момента включително - всякакви такива опити, с дискотеките, частни парти, нека не правят опити, защото това ще бъде прекратено на мига", предупреди премиерът.

Борисов отново апелира за спокойствие. 

"Всичко работи за преодоляване на този вирус, но много зависи от всеки един от нас, включително да се самоизолира и много е важно да видите сватби, особено в малцинствата, където обичат да се събират повече хора дълго време. Сега и без това са пости. До Великден, доколкото знам и църковните бракове не се извършват, няма бракове. Така че да си дадем тези две седмици, а и в края на краищата, виждате, ние сме готови във всяка една ситуация да отреагираме с промени или със затягане на реда или там, където животът и практиката ще покаже, че има нужда да се направи нещо допълнително, за да се улесни живота на тези, които са се самоизолирали - с доставка по домовете на храни, води и подобни, опитваме се да го направим максимално бързо", увери Борисов.

"Протоколите за скъпоструващите лекарства се удължават до 12 месеца, така че хората, които имат нужда от тях, продължават да работят както досега, без да се налага да отиват и да се излагат на допълнителен риск. Решенията на ТЕЛК-а се удължават до края на месец май и да се надяваме, че дотогова всичко това, което се случва по света с коронавирус, ще бъде овладяно, но по този начин няма хората да отиват да си удължават ТЕЛК-а. Правя следните препоръки, тъй като кметовете са отделна власт, но ние можем да им го препоръчаме най-колегиално - да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите. Когато ги затварят, да създават съответния ред как хората да могат да си закупуват хранителни продукти", обясни още Бойко Борисов.

"Търговската дейност продължава да се извършва в нашата страна по досега установения ред с изключение само на тези, които са посочени в заповедта. Ще ви ги посоча още веднъж, защото има големи спекулации по този въпрос. Това са увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове от типа на моловете, като в тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните, банковите гишета, офиси, а също така аптеките и хранителните вериги. Разбира се и при тези,  които продължават да работят, тоест - по-голямата част от търговците в страната и тези, които имат някакви ограничения, например както при ресторантите и при заведенията за бързо хранене - те могат да извършват своята дейност чрез доставка на адрес, но при строго спазване на санитарно-хигиенните условия. Това се отнася и за тези, на които не се преустановява посещението, те трябва да спазват санитарно-хигиенните условия. И не само това - трябва да създадат такава организация, че да няма струпване на хора в съовтветния магазин, за да не се получи предаване, ако има евентуално в близост, на този вирус", посочи от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Новите по-строги наказания за неспазване на домашна карантина вече са в сила. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов:

"По отношение на промените в Наказателния кодекс, които влязаха от днес в сила, тъй като днеска беше подписан указът от президента и обнародвани в Държавен вестник, така че от днес хубаво е да знаят всички български  граждани, че за неспазване на наложена карантина от здравните органи вече се носи наказателна отговорност и тя не е лека - до пет години лишаване от свобода и глоба в рамките на пет хиляди лева първоначално. Така, че от днес тези мерки са в сила. Надявам се с промените, те бяха крайно необходими, не всички хора имат достатъчно самосъзнание и самодисциплина да спазват карантината".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна