Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП предлага мораториум върху срока за плащането на битовите задължения

| обновено на 15.03.20 в 15:18
Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

БСП внася в парламента законопроект за налагане на мораториум за срока за плащането на битовите задължения, спиране на сроковете по наказателни и административни дела и решения на частните съдебни изпълнители за времето, в което тече извънредното положение в страната.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова правителството да намери начин да включи и частните болници в борбата с коронавируса.

БСП настоява премиерът да даде информация за размера на фискалния резерв и състоянието на държавния резерв, както и да обясни какви са възможностите за финансиране от европейски фондове.

Социалистите ще внесат и законопроект срещу действията на спекулантите и настояват за завишаване на наказанията.

„Прав е г-н Мутафчийски, че купонът свърши. Но и времето за общи приказки вече изтича. Време е за разумни, обмислени, хладнокръвни решения и конкретни действия“, каза тя.

„Готови сме да обсъждаме предложения на други партии, работодателски организации, синдикати, граждански сдружения. На разположение сме за всичко разумно, с което можем да помогнем за овладяване на кризата в първия момент, а след това за преодоляване на последиците от нея“, добави Корнелия Нинова.

Тя свика по-рано днес извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП заедно с ръководството на парламентарната група на БСП, като в съобщението не бе посочен дневен ред. 

Заради това членът на Националния съвет на социалистите професор Радослав Гайдарски предположи, че 50-ият конгрес на БСП може да бъде отложен с оглед на ситуацията с коронавируса.

"Най-вероятно ще се отложи (конгресът-бел. ред.) във връзка със събитията, които се случват. Какъв ще бъде дневният ред и аз не знам, защото сега ми се обадиха преди малко и нямам представа дали има връзка изобщо с коронавируса или с нещо друго“.

Депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет Георги Свиленски също не знаеше за повода за свикването на извънредното заседание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна