Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция започнаха съвместно патрулиране в Идлиб

| обновено на 15.03.20 в 19:20
Снимка на съвместен патрул по магистрала М4, разпространена от турското министерство на отбраната.
Снимка: БТА

Русия и Турция започнаха съвместно патрулиране в сирийската провинция Идлиб по силата на споразумението, което двете страни подписаха в началото на март. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, предава от Москва кореспондентът ни Ангел Григоров.

Организацията на първото съвместно патрулиране в Идлиб е поверена на руско-турски координационен център.

Турските войници ще контролират района на север от магистрала М4, която свързва градовете Алепо и Латакия, а руските – района на юг от нея.

В Туитър турското военно министерство съобщи, че в първия съвместен патрул са взелии участие сухопътни и въздушни сили. Патрулирането се е провело в района между селищата Трумба и Айн ал-Хаур.

В съобщение на руското военно ведомство се посочва, че планираният маршрут е бил съкратен поради „провокации, планирани от страна на неподконтролни на Турция бандитски формирования“.

Свързаната с „Ал Каида групировка „Хаят Тахрир аш Шам“, както и други радикални организации, обявиха, че няма да се съобразят с договореностите за примирие.

На 5 март в Москва президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се договориха за прекратяване на огъня на 6 километра северно и южно от магистралата М4, която свързва крайбрежната сирийска област Латакия със северния промишлен център Алепо през Идлиб.

През миналата седмица военни делегации на двете страни уточниха конкретните детайли на патрулирането по време на преговори в турската столица. В петък турският военен министър Хулуси Акар потвърди, че двете страни ще създадат и  съвместни координационни центрове на терен.

Съгласно постигнатите договорености, Турция запазва своите военни постове в северната сирийска провинция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени