Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският пациент с Covid-19 се върнал от центъра на епидемията

Пътувал с влак от София за Варна, след като бил в Бергамо и Барселона

| обновено на 15.03.20 в 18:07
47-годишният мъж е настанен в инфекциозната клиника на болница "Св. Марина" във Варна.
Снимка: БНР, архив

Ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски потвърди днес положителните проби на мъж във Варна за коронавируса.

И специално обърна внимание на „пътя на варненския пациент“.

„В разгара на епидемията в Италия хваща самолета от Варна след 10 март и отива в Бергамо, в центъра на епидемията. От Бергамо отива в Барселона. От Барселона се прибира в София, след което със сухопътен транспорт се връща във Варна“, каза Мутафчийски.

„Ето за това говорим дами и господа“, добави той, очевидно визирайки неспазването на препоръките за спиране на разпространението на коронавируса.

„Слава Богу, след като се е прибрал, веднага се е явил в болница. Най вероятно, защото като е пристигнал, е разбрал за какви мерки става въпрос - 5 години затвор и т.н.“, каза Мутафчийски.

Пътувал с влак от София за Варна

Междувременно БДЖ съобщи днес, че под карантина са поставени превозният персонал и четири вагона от бързия влак № 2601 от София за Варна, пътувал 14 март 2020 г.

В съобщението не се посочва изрично, че причината е „варненският пациент“. БДЖ не съобщава колко са били пътниците във влака или четирите вагона, които са изолирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна