Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите български диригентки: Светлана Галианова

Снимка: Василка Балевска

Светлана Галианова завършва СУ „Св. св. Кирил и Методий“. От малка посещава уроци по пиано при музикалния педагог Йорданка Ковачева. През 2013 г. е приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София със специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков.

Дебют като диригент прави с Академичен симфоничен оркестър през месец ноември 2015 г. с концерт за пиано и оркестър № 1 от Николай Метнер, който тя представя премиерно за България със солист Агнес Данкова, пиано. През 2017 г. дирижира мащабен концерт по повод 260-годишнината от рождението на Моцарт, изнесен от Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Нора Габровска, пиано. Същата година Светлана провежда първия си образователен концерт със Симфониета Видин. Заедно изнасят множество концерти, част от които в пещера „Магурата“.


Работила е и със солиста на Московската филхармония Павел Минев, цигулка. През май 2018 г. се дипломира като диригент с концерт за пиано и оркестър № 2 от Камий Сен-Санс и Девета симфония от Дмитрий Шостакович в изпълнение на Академичния симфоничен оркестър на НМА със солист Елвис Василев, пиано.
От началото на тази година Светлана Галианова е диригент на камерната опера в Благоевград.

В звуковия файл чуйте част от разговора със Светлана Галианова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна