Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО настоява за по-дръзки мерки в борбата с пандемията

| обновено на 17.03.20 в 20:08
Световна здравна организация

Хората, които подозират, че са се заразили с новия коронавирус, не трябва да приемат популярното лекарство ибупрофен, без да са се консултирали с лекар, оповести Световната здравна организация (СЗО), насочвайки вниманието към извършващо се в момента изследване за възможен негативен ефект от медикамента, предаде БТА като цитира ДПА.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви на пресконференция в Женева, че предишни изследвания не са установили връзка на противовъзпалителното лекарство с увеличени нива на смъртност, но добави, че в момента експерти извършват изследване. 

"При самолечение препоръчваме парацетамол, а не ибупрофен", отбеляза той.

Изявлението му идва след като френски здравни специалисти предупредиха срещу употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства срещу болестта Ковид-19. Въпросната група медикаменти включва ибупрофен, аспирин и други лекарствени средства. 

СЗО настоява за по-дръзки мерки в борбата с пандемията 

Световната здравна организация (СЗО) настоя европейските страни да вземат по-дръзки мерки срещу новия коронавирус, предаде Франс прес. 

"Всяка страна без изключение трябва да вземе по-решителни мерки, за да се преустанови или забави заплахата, свързана с коронавируса", заяви на пресконференция в Копенхаген Ханс Клуге, който отговаря за Европа в СЗО.

Той отбеляза, че отговорите трябва да са приспособени към реалността във всяка държава. "Всяка страна трябва да прецени състоянието, в което се намира, и местния контекст, включително разпространението на вируса, мерките срещу него, социалната приемливост, и да пристъпи към най-подходящите интервенции", поясни той.

Европейският клон на СЗО включва 53 страни. Изправена пред голяма глобална санитарна криза на нашата епоха, СЗО призовава да се извършва тест за всеки подозрителен случай на новия коронавирус. Пандемията от Ковид-19 вече отне живота на над 7000 души в света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна