Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия въведе строги ограничения заради Covid-19, 100 души са в интензивните отделения

Манекен пис - символът на Брюксел, стои самотен, 18 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия засили мерките срещу разпространението на Covid-19 от днес следобед. До 5-ти април придвижванията се ограничават единствено до магазините за хранителни стоки, болниците, аптеките, банките и пощите. 

Магазините за хранителни стоки ще останат отворени, но при строги ограничения, обясни премиерът Софи Вилмес:

„Броят на клиентите до местата с големи мащаби ще бъде ограничен - по 1 човек на 10 кв. метра  с разрешено присъствие максимум от половин час, за да се даде възможност на всеки да има достъп до магазина“.

Нощните магазини ще затварят в 22 часа,  а тези, които не се смятат за магазини от първа необходимост, няма да работят.  Във фризьорските салони се допуска по един клиент.

Фирмите трябва да организират работа от дистанция там, където това е възможно. В противен случай, те са длъжни да спазват изискванията за дистанция между хората, подчерта премиерът:

„Ако властите установят, че изискванията за социална дистанция не се спазват, на предприятието се налага висока глоба. Ако нарушението се повтори, то трябва да бъде затворено“.

Забраняват се събиранията на открито. Разрешена е обаче физическа дейност, но само с други членове на семейството, като се внимава разстоянието с други хора да е метър и половина.

Общественият транспорт ще работи, но също при спазване на необходимата дистанция между хората.

Пътуванията извън страната, които не се смятат за първа необходимост, се забраняват. 

Броят на заболелите от Covid-19 в Белгия според данните, известни към средата на деня, се е увеличил с 243 за последното денонощие. Това  съобщи БТА, като цитира местните здравни власти. Така общо броят на засегнатите от коронавирусната инфекция в Белгия достига близо 1500 души, а хоспитализираните наближават  500.

В интензивните отделения са сто души, а досега в Белгия болестта е взела 14 жертви.

Центърът, улиците и забележителностите на Брюксел са пусти - 18 март 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна