Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от коронавирус в България са 94

| обновено на 19.03.20 в 09:14
Проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Общият брой на хората с коронавирус инфекция е нараснал от 92 на 94, обяви на редовния брифинг генерал Венцислав Мутафчийски. Има трета жертва  - възрастната пациентка в "Пирогов" с инсулт и с коронавирус е починала. Румяна Василева допълва информацията.

За изминалото денонощие са направени 332 проби, от които 13 са положителни Има вече случай и в Бургас, жена, която е работила в Банско и се е прибрала преди седмица. Сред другите области с коронавирус са Смолян, Велико Търново, Перник, каза генерал Мутафчийски:

“Общият брой на лицата, които са установени с коронавирус инфекция са 94. Освен това, възрастната пациентка в "Пирогов" с инсулт е, с коронавирус инфекция, почина тази сутрин. Трима вече са починалите. Разшириха се и броят на областните центрове, в които са установени случаи за коронавирус".

Генерал Мутафчийски каза още, че има информация от посолството в Скопие, където двама граждани на Северна Македония са установени като положителни след почивка в Банско.

По думите на началника на оперативния щаб е истинско предизвикателство да се наложи карантина на ромите, които се връщат от чужбина:

"Има многобройни сигнали, че големи общности от роми се прибират от чужбина и истинско предизвикателство е да им се наложи карантина. И там органите на МВР имат много работа, но това не е свързано с дискриминация или с някакви по специално отношение".

В София заразените са настанени в различни болници - 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в “Софиямед“ и “Александровска“ – по един.

Случаят на съмнителен за коронавирус пациент, избягал от “Пирогов“ в нетрезво състояние, е потвърден.

Лицето е намерено в безпомощно състояние, закаран в "Пирогов", при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си, мъжът е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в "Пирогов", резултатите му се очакват днес. Тестван е с бърз тест, който е положителен.

Бързите тестове не са сигурни – от 10 твърдо положителни проби бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители, допълни началникът на ВМА.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за денонощието.

Ген. Мутафчийски съобщи, че до момента има един български лекар, заразен с коронавируса (случаят във Велико Търново), но той не е заразен по време на работата си.

За смъртността в Италия

“Най-вероятно е свързано със застаряващото население на Европа, защото продължава тази тенденция, не се разширява възрастовата група на загиналите. При нас все още е рано да се прави прогнозата“ - така той обясни регистрираните най-много смъртни случаи от началото на кризата в Италия през последното денонощие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна