Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случай на коронавирус в Кипър, свързан с България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Случай на коронавирус в Кипър, свързан с България, отчете тази вечер кипърското Министерство на здравеопазването. С обявени днес промени правителството мобилизира всички лекари и медицински сестри на острова в битката с инфекцията. 

Кипърски гражданин, който след завръщането си от България е бил под карантина в дома си и впоследствие е проявил симптоми на коронавируса, е сред потвърдените днес девет нови случая на заболяването. С тях общият брой на заразените в страната достигна 67, включително три в Британските военно-въздушни бази. Още 33 са потвърдените в северната окупирана част на острова.

Докато разпространението на инфекцията в Кипър се засилва, правителството се стреми да мобилизира в битката срещу нея всички човешки ресурси и инфраструктура в здравния сектор.

Със заповед, издадена днес, министърът на здравеопазването Константинос Йоану поставя под свое разпореждане всички регистрирани лекари и медицински сестри. Те ще изпълняват възложените им от него задължения, като дават дежурства по време и на място, определени от него. Заповедта влиза в сила в 6.00 часа сутринта в петък.

В момента две държавни болници - втората по големина в страната в град Лимасол и тази в град Пафос, са затворени след потвърдени случаи на корановирус сред техния медицински персонал и пациенти. Тестовете за заразени в тях продължават. 

Към момента около 110 медицински сестри и лекари от три държавни болници – в Никозия, Лимасол и Пафос, са в самоизолация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени