Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи работен ден с ограничения за пътуване между областните градове заради Covid-19

| обновено на 23.03.20 в 11:29
Автор:
Снимка: Кремена Данева, БНР

Километрично задръстване се е образувало на магистрала "Люлин", сигнализира наш слушател, който пътува от Перник към София, за да отиде на работа. Пред БНР той сподели: 

„Трафикът се движи изключително бавно, с чести спирания за по 10-20 минути. След това го пускат за малко, за около няколко секунди - хората просто седят в редица и чакат. На тунел „Люлин“ проверяват документа най-вероятно.

Аз се грижа и за възрастен родител  - с две тазобедрени стави следоперационно. Абсолютно трябва да ходя в София и имам всички необходими документи издадени. Всичко е наред при мен.

Лошото е, че при такива огромни задръствания всичко става безсмислено и нефункционално“.

Днес е първият работен ден, в който са в сила ограниченията за пътуване между областните градове, въведено заради разпространението на коронавируса у нас.

На вход-изход на градовете са изградени контролно-пропускателни пунктове. Преминаващите през тях удостоверяват причината за пътуването си със служебна бележка от работодател, медицинско удостоверение или документ за самоличност.

Жителите на по-малките населени места трябва да имат основателни причини, за да посещават областните центрове и да докажат това пред контролните органи.

19 са пропускателните пунктове на входовете на София, на които се извършват подобен вид проверки, информира БГНЕС.

На КПП край Драгичево трафикът е засилен и се е образувала опашка от автомобили.Четирима полицаи проверяват всяка една от колите.

Във Варна трафикът е натоварен навсякъде, макар проверките да минават бързо, информира Радио Варна. Снимки от морската столица вижте тук.

Единични са случаите на нарушения на пропускателния режим в Ямбол.  На входно- изходните артерии на града са разположени 7 пункта, информира кореспондентът ни Даниела Костова.

Няма колони от автомобили на двата най- важни за града пункта на пътните участъци Ямбол- Сливен и Ямбол- Елхово.

Автомобилите преминават за около 2-3 минути.

Улиците на града са безлюдни, определените за възрастните часове за пазаруване навсякъде се спазват, но желаещи почти липсват.

Опашки по контролно-пропускателните пунктове в Пловдив тази сутрин започнаха да се образуват малко след 7.30 часа, когато работещите в офиси и предприятия извън града потеглиха с автомобилите си за работа.

На някои от пунктовете е натоварено и в обратната посока, защото много от живеещите в близките населени места работят в града.

13 са КПП-та, като проверките от полицейските екипи са извършват в двете посоки. На изхода на „Голямоконарско шосе“, откъдето се отива към Северната индустриална зона и към магистрала „Тракия“ колоната започваше още от булевард „България“.

Иначе преминаването става за една-две минути, като се извърши проверката:

„Това са нормални мерки за това положение, което е в момента. Няма как, трябва просто да бъдем търпеливи и така - служебна бележка имам, издадена от фирмата, в която работя“.

„Нормален е режимът, щом има проблеми“.

„Има нужда от малко ред“.

„Имам договор и сега ще ми издадат този документ“, казаха пловдивчани пред микрофона на БНР.

Повечето от преминаващите през пунктовете и работещи в предприятията извън Пловдив обясняваха, че днес очакват да получат служебни бележки от работодателите си. Срокът е до 17 часа днес.

В третия ден на строгите ограничения в Благоевград мерките срещу безцелното пътуване вече се прилагат.

Строг контрол е въведен  на граничните пунктове за влизане в Гърция. Пропускат се само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция и могат да го удостоверят с документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за товарни автомобили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна