Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-малки са шансовете Токио 2020 да се проведе по график

Президентът на МОК Томас Бах говори по време на извънредното заседание.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният олимпийски комитет (МОК) възнамерява да отложи провеждането на олимпийските игри в Токио поради разпространението на коронавируса.

Решението за отлагането на игрите ще бъде взето най-късно до месец. Това стана ясно след извънредно заседание на Изпълнителния борд на МОК поради увеличаващият се натиск от страна на много атлети и национални олимпийски комитети Игрите да бъдат забавени.

В МОК продължават да смятат, че отмяната на Игрите в Токио не е на дневен ред. По неофициална информация в момента се обсъждат няколко дати за провеждането на Игрите - октомври 2020 или юли 2021 година.

Преди заседанието на Изпълнителния борд президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах за пореден път се изказа скептично относно варианта олимпийските игри в Токио да бъдат отложени заради пандемията от Covid-19, но все пак намекна, че е възможно това да се случи.

"Олимпийските игри не могат да се преместят, както един футболен мач се отлага за следващата събота. Това е много комплексен процес и за да се вземе отговорно решение, трябва да има ясна фондация на обосновката му", каза Бах пред германската телевизия SWR. Все пак Бах заяви, че няма никакъв вариант Игрите да бъдат цялостно отменени, което оставя вратата открехната за тяхното отлагане. "Отмяна на Олимпиадата би било най-нечестното решение, което ще унищожи мечтите на 11 хиляди спортисти и 206 олимпийски комитета", каза президентът на МОК. 

Отлагането на олимпийските игри през 2020 г. "може да стане неизбежно", ако новата епидемия от коронавирус направи невъзможно безопасното провеждане на игрите, заяви премиерът на Япония.

В реч пред парламента Шиндзо Абе заяви, че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на олимпийските игри, но добави: "че ако стане трудно да се гарантират здравето и безопасността на спортистите, решението да отложим олимпиадата може да стане неизбежно”. Абе коментира изявлението на президента на МОК Томас Бах. Той заяви, че окончателно решение за Токио 2020 ще бъде взето до четири седмици, но отмяна на Игрите не се планира.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени