Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Стамболийски затваря болницата в града от 25-ти март

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев въвежда по-строги мерки, защото жителите не спазват наложените ограничения във връзка с извънредното положение.

"Направихме проверка в събота и неделя дали се спазват мерките да се ограничат разходките на открито и да няма струпване на хора в парковете и съм крайно разочарован от това, което видях! По парковете почти навсякъде имаше възрастни хора, имаше и деца по площадките. Сега вече съм убеден, че без строги мерки и глоби, ще продължи това струпване на хора навън", пише Мараджиев на профила си във фейсбук.

Със своя заповед кметът на Стамболийски спира работата в местната болница, считано от 25 март, а пациентите в нея вече са пренасочени към други здравни заведения в Пловдив. "Това не е само моя идея, а е във връзка със заповедта на здравния министър, защото нашата болница е за рехабилитация на болни след прекаран инсулт. На такива болници МЗ спира пътеките и няма смисъл да работи и да трупа дългове", обясни Мараджиев, като допълни, че за момента в Стамболийски няма болни от коронавируса.

Безплатният транспорт в града и до 4-те села в общината се спира от движение. 

Бизнесът трябва да разясни мерките против разпространението на коронавируса на своите работници във фирмите.

Полицията и СОТ ще следят за изпълнението на извънредните мерки, засилват се проверките за хора в парковете, площадите и улиците, дали не се разхождат безцелно, пише още в заповедта на кмета на общината. 

Самият Мараджиев ще обикаля с бус, снабден с оборудване за озвучаване, и лично ще призовава хората, които са навън, да не излизат безцелно от домовете си. 

"Всяка една точка от заповедта ще държа стриктно да бъде спазвана, защото е важно да се опазим, а ако нехаем за нашето здраве, длъжни сме да опазим здравето на другите", пише Мараджиев.

Кметът на Стамболийски предупреждава, че ако до няколко дни няма резултат от новите мерки, ще въведе вечерен час и ще сложи под карантина не само ромските махали, а и цялата община. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от