Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Готови пари от държавата за гражданите ще имат непосредствен ефект

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

"Готови пари от страна на държавата в помощ на гражданите ще са добър непосредствен ефект". Това каза пред БНР икономист Румен Гълъбинов. Според него е добре да има краткосрочни и по-дългосрочни мерки за възстановяване на икономиката след кризата с пандемията от коронавируса. 

В предаването "Нещо повече" той разгърна хипотеза за еднократно подпомагане с по 500 лева от държавата: 

"Те са приблизително нетната сума на минималната заплата. Защо да не помислим за едно такова краткосрочно масово подпомагане на населението. Както в закона е записано, че при бедствие да се плащат по 325 лева на ощетен гражданин".

Според икономиста трябва да се помисли и за дългосрочни мерки, които да събудят икономиката, като данъчна или осигурителна ваканция за определен период. Той предложи да се свали ДДС на масово употребяваните стоки в момента - храни, медикаменти и бутилирана вода.  

По думите на Гълъбинов е възможно да се актуализира Бюджет 2020 и да се разреши България да поеме още дълг, но за предпочитане е вътрешен дълг - категорично уточни той и обясни:

"Гласуване на 1 млрд. допълнително дълг няма да наруши баланса и няма да окаже съществено влияние на бюджетния дефицит".

Икономистът посочи, че и част от фискалния резерв може да се използва.

Според него би могло да се разгърне много по-голяма предпазна мрежа, която да обхване много повече хора, отколкото приетата мярка за 60% помощ от държавата за плащане на заплатата на служители, които са принудително спрели работа. Гълъбинов посочи, че мярката не включва самонаетите и самоосигуряващите се лица. Той предложи да се усъвършенства тази мярка, за да не се претовари НОИ:

"Сега служителите и работодателите имат взаимна изгода служителите да се регистрират като безработни в Бюрото по труда, за да получава обезщетение, което е гарантирано и е по-високо от тези 60%, а работодателят се освобождава от плащането на осигурителните вноски за този период".

Цялото интервю на Людмила Железова с Румен Гълъбинов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна