Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един нов случай на Covid-19 от вчера у нас, общо са 202

| обновено на 24.03.20 в 09:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регистрираните случаи на коронавирусна инфекция у нас до момента са 202.

Има още един установен случай на заболял с коронавирус от снощи. Пациентът е от София, състоянието му не е тежко.

Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за борбата с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Следим общия брой случаи, като трендът е към покачване. Рано е да се правят изводи, предупреди проф. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос дали фактът, че има само един новоустановен случай на Covid-19 от снощи, е повод за оптимизъм:

„Това не показва тенденция. Покачва се трендът, не е слизащ надолу, така че затова е рано да се правят изводи“.

Колко време, след като вече е направен тестът за Covid-19 се уведомяват изследваните и контактните лица

„Моментално се уведомяват първо заразените и РЗИ-тата веднага се включват заедно с органите на полицията по установяване първо на местоположението на заразените, след това съответно сваляне на епидемиологична характеристика и установяване на контактните лица, които също се ограничават в движението си“, обясни Мутафчийски.

За даренията

Проф. Мутафчийски посочи, че продължават да постъпват дарения, като голяма част от тестовете за установяване на коронавирус са закупени със средства от дарители. Не е направена обществена поръчка за 1 милион теста, тъй като засега няма сигурност за прецизността им, за да се направи такава голяма поръчка:

„Видях публикации за това, че във Военномедицинска академия е направена обществена поръчка за един милион лева. Не сме закупили нищо и мисля, че вече съм го споменавал  - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат купени и това не може да стане за два дни. Както Ви казах (досега) 500 теста само са купени със средства на държавата, а около 6 500 са от дарители....

„Не сме похарчили никакви пари от бюджета на ВМА за тестове, а с тези пари и дарения, които идват, може и да не се наложи да използваме тази обществена поръчка, която все още не е завършена като процедура...Също така не съм купил 30 000 бързи теста, защото сам се убедих, че още не са надеждни. Ако се появят като надеждни – да, ще ги използваме. Търсенията са точно в тази насока“.

„Вчера пристигна късно вечерта дарението от Обединена българска банка  - 200 хил. лева, „Райфайзенбанк“ дари по 50 хил. на трите болници, които са за първи удар и непрекъснато продължават даренията към Министерство на здравеопазването или конкретно към самите болници“.

Няма да спестявам тази информация, защото тя наистина е достойна за вашето внимание, подчерта проф. Мутафчийски.

Той потвърди, че

във всяка болница ще има отделение за лечение на страдащи от коронавирусната инфекция и броят на лабораториите, които извършват изследвания за Covid-19, ще се увеличи.

„Проведохме консултации и с министъра на здравеопазването, и с премиера за обособяването във всяка една болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможности за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените - защото изискват реанимационно лечение, както и кислородотерапия. За всички тези неща в днешният ден министърът  на здравеопазването ще издаде заповед.

Другото предложение е за разширяване  броят на лабораториите. От Плевен например хората са във ВМА на обучение. В Пловдив, в Бургас ще се разшири броят на лабораториите, също така и в София - има заявка от БАН да се включат с лабораторията си, от две частни болници, както и (проучваме) възможностите на другите болници, "Свети Иван Рилски" например, където има такава апаратура“. 

„Те имат наличната апаратура. Даже някои от тях вече са се снабдили с тестовете, така че могат да започнат да работят веднага след издаването на заповедта на министъра и да се канализират доставките за тестовете“, посочи Венцислав Мутафчийски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!