Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кои са най-опасните храни за сърцето

За да се сведе до минимум рискът  от сърдечно-съдови заболявания, в диетата на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужен и отказ от особено вредните храни. Това коментира пред в. „Ла Вангуардия“ кардиологът Пабло Канепа, предаде РИА Новости.

Според него особено опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба.

Експертът препоръчва в менюто и по-диетични меса – например пилешко.

Освен това не е лошо да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и диабет тип 2.

Канепа съветва категорично да не се употребяват безалкохолни енергийни напитки – освен кофеин, те съдържат много захар и други вредни вещества. Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми.

Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от