Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колодрума" в Пловдив се превърна в полева болница с 300 легла

| обновено на 24.03.20 в 18:20

Пловдивската спортна зала Колодрума стана военно-полева болница. Целта е да се  повишават способностите за реакция при криза с разпространението на коронавируса.  В тренировъчното учение, което се приключи за няколко часа се включиха десетки военнослужещи.  Оборудвнето ще продължи и през следващите дни. 

Спортна зала Колодрума има капацитет от 300 легла,  шкафчета за лични принадлежности и кът за медицинския персонал, уточниха от Министерството на отбраната. 

Това е най-подходящата сграда за прием на заразени с коронавирус в Пловдив, заяви  командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Военното формирование, на което бе възложена да зизпълни тази задача е 110-ти логистичен полк.  

Командирът полковник Костадин Добрев уточни, че в трениворъчното учение са се вклюили 40 военни от два батальона, използвани са 10 товарни автомобила. 

Пловдивският кмет Здравко Димитров допълни, че в следващите дни оборудването на Колодрума като болница за болни с коронавирус ще продължи. До петък всяко едно легло ще бъде самостоятелно и ще е с паравани, които са дарение от Пловдивския Панаир.  По думите на Димитров, с новите 300 легла и наличните в болниците, Пловдив вече ще разполага с 1000 легла за пациенти с новата инфекция. 

Тренировките за полеви болници продължавата и в други градове под ръковдството на Националния оперативен щаб , здравното министерство и Държавния резерв. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна