Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания

| обновено на 24.03.20 в 21:14
Снимка: informo.bg

Постигнато е политическо споразумение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, стана ясно след днешната видеоконференция на Съвет "Общи въпроси". 

Хърватският държавен секретар по европейските въпроси Андрея Метелко Згамбич заяви, че решението трябва да приключи официално чрез писмена процедура утре, както и да бъде одобрено на заседанието на държавните и правителствени ръководители в четвъртък. Тя определи новината като "историческа за двете страни" и добави, че по този начин се изпраща много силно политическо послание на всички 6 държави от Западните Балкани.

На въпрос на "Хоризонт" има ли конкретна дата за начало на преговорите и ще започнат ли двете кандидатки заедно или не, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей отговори:

"На този етап няма точна дата за първата междуправителствена конференция. Това е процес, който се базира на лични постижения. Лично аз си представям, че датата за първата такава конференция може да е различна – може първо да е със Северна Македония или пък с Албания. Всичко зависи от критериите, които двете страни изпълняват". 

Припомняме, че именно на междуправителствената конференция, в която участват министрите на външните работи на страната-кандидат и на страните-членки, се обявяват политическите решения за преговорния процес. 

Дата за начало на преговорите обаче няма. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна