Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Отлагане на референдума за промени в конституцията

| обновено на 25.03.20 в 17:44
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насроченото през април в Русия всенародно гласуване на конституционните промени се отлага заради разпространението на коронавирусната инфекция, обяви Владимир Путин в телевизионно обръщение към нацията.

Президентът на Русия обяви следващата седмица за неработна, за да се забави разпространението на коронавирусната инфекция.

„Това, което става в момента в много западни страни, и в Европа, и отвъд океана, може да се превърне в наше най-близко бъдеще. Всички препоръки задължително трябва да се спазват. Трябва да запазите и себе си, и своите близки и да проявите дисциплина и отговорност. Повярвайте, сега е най-безопасно да си останете вкъщи%, каза Путин.

Той посочи, че всички социални придобивки ще се изплащат автоматично през следващите шест месеца, без да е необходимо гражданите да доказват с документи, че имат право на тях.

Путин предложи също така временно прекратяване на обслужването на потребителските и ипотечните кредити както за гражданите, така и за фирмите.

„Ако човек е попаднал в трудна житейска ситуация и месечният му доход рязко е намалял с повече от 30%, той трябва да има правото временно да прекрати обслужването на дълга си и да го разсрочи. Разбира се, без никакви наказателни санкции“, каза той.

През изминалото денонощие в Русия бяха регистрирани 163 нови случая на COVID19. Така общият брой на заразените достигна 658 души. Засега няма обявени смъртни случаи. 29 души са се излекували.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени