Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капиталът на ББР е увеличен със 700 милиона лева

Българска банка за развитие (ББР)
Снимка: БГНЕС

Правителството увеличи капитала на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Те ще бъдат разпределени по две направления - за портфейлни гаранции и за безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск заради Covid-19. И двете мерки ще бъдат осъществени чрез линии на търговските банки.

Първоначалният анонс за капитализацията на банката за развитие беше за половин милиард лева, като толкова е сумата, насочена към подпомагането на бизнеса чрез портфейлни гаранции през търговските банки, уточниха за "Хоризонт" от Министерството на финансите.

"Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на МСП, засегнати от пандемията на Covid-19, с цел намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в т.ч. и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната", пише в правителственото съобщение.

Останалите 200 милиона лева, с които се допълва сумата до 700 милиона, са анонсираната вчера мярка за безлихвени кредити за хората, които са временно в неплатен отпуск, тъй като работодателят им изпитва затруднения заради Covid-19.

Те отново ще бъдат разпределяни чрез търговските банки, а целта е да се отговори на финансовите нужди на хората, които останат временно без доходи заради извънредното положение в страната. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна