Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС координират действията си срещу разпространението на коронавируса

Борисов предлага български тирове да поемат транзитните товари за Турция

| обновено на 26.03.20 в 13:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съвет и Европейският парламент ще заседават извънредно чрез видеоконферентна връзка, за да координират отговора на Евросъюза срещу разпространението на коронавируса.

Българският премиер  Бойко Борисов също ще участва в заседанието на съвета. 

Министър-председателят съобщи днес при инспекция на бившето военно летище „Узунджово“, че на заседанието на Европейския съвет довечера ще предложи на колегите си европейските камиони с товари за Турция и Близкия изток да бъдат претоварвани в България на български тирове, за да минават безпрепятствено към южната ни съседка.

Борисов отбеляза, че Турция счита само България за сигурна страна и не иска българските шофьори да стоят под 14-дневна карантина.

По информация от правителствената пресслужба държавните лидери ще обсъдят осигуряването на медицинско оборудване с акцент върху тестове, защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксини. Лидерите ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици от пандемията.

Ще бъдат разгледани също въпросите за граждани на Евросъюза, които все още са блокирани в трети страни. 

Докато държавните и правителствени ръководители ще заседават изцяло по видеоконферентна връзка, част от евродепутатите ще участват в пленарното заседание, което този път ще се състои в Брюксел, вместо в Страсбург. Тези, които са в страните си и са възпрепятствани да пътуват, ще участват и гласуват от дистанция.

Сред темите, които евродепутатите ще обсъждат, са координиране на действията на ЕС срещу коронавируса, спирането на празните полети, насочването на 37 млрд. евро за борба с пандемията, разширяване на обхвата на фонд „Солидарност“, така че да може да се използва при извънредни ситуации, свързани с общественото здраве.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!