Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си големият джазмен Симеон Щерев

Симеон Щерев по време на концерта в Първо студио на БНР
Снимка: Ани Петрова

На 76-годишна възраст почина големият български джаз музикант Симеон Щерев, познат в музикалните среди като Симо Банана. Това съобщава на своя Фейсбук профил музикантът Иван Лечев. 

Симеон Щерев свири невероятно добре и класика, и джаз и редува двата жанра, като понякога ги съчетава по неповторим начин. Бързината и лекотата, с която може да се включи във всяка импровизация с различни музиканти, е била винаги впечатляваща, защото притежава качеството да живее и да чувства другите, без да им натрапва присъствието си. Всяко изпълнение на Симеон Щерев е неподражаемо негово. Приживе сам казва за себе си: „Човек си дава душата, ако Господ го е погалил по главата“.

Симеон Щерев е роден на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов. Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев и в легендарния квартет „Джаз Фокус 65“ (Милчо Левиев, Симеон Щерев, Любомир Мицов, Петър Славов).

Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

Смятан е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. Свирил е с много известни музиканти като Чик Кърия, Мейнард Фъргюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени