Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка свали основната лихва до 0,25%

В петък Централната банка на Канада намали спешно основната си лихва с 50 базисни пункта за трети път в рамките на този месец в опит да подкрепи финансовата система и икономиката на страната на фона на пандемията на коронавируса. Банката също така стартира нова програма за покупка на активи, известна като "количествени облекчения".

Централната банка намали неочаквано основният си лихвен процент до 0,25% от 0,75%, като това е най-ниското ниво от повече от десетилетие, след като предприе същата извънредна стъпка на 4-ти и на 13-ти март.

Банката заяви, че е готова да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо, за да подкрепи икономиката и да запази целевото си инфлационно ниво.

"Разпространението на Covid-19 има сериозни последици за канадците и за икономиката, както и рязкото понижаване на световните цени на петрола", се казва в съобщението на банката.

"Намерението на днешното наше решение е да подкрепим финансовата система в нейната централна роля за предоставяне на кредити за икономиката и да поставим основата за завръщането на икономиката към нормалното ѝ състояние", добави тя.

Централната банка на Канада също така стартира нова програма - Програма за покупка на търговски ценни книжа (CPPP), за да помогне за облекчаване на напрежението на краткосрочните пазари за финансиране. Банката заяви, че ще започне и придобиването (покупката) на Канадски държавни ценни на вторичния пазар, като първоначално ще стартира с покупки в размер на 5 млрд. канадски долара седмично.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна