Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в България се работи за лечението на Covid-19 с кръвни продукти

Използването на плазма от оздравели пациенти за лечение е позната практика, обясни проф. Мутафчийски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На редовния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция у нас ръководителят на Националния щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски коментира съобщенията за терапевтична практика за лечение на Covid-19 с кръвна плазма от преболедували, вече здрави пациенти, които имат изградени антитела.

Този метод е доста познат, посочи проф. Мутафчийски:

„Залагат се известни надежди, че може да помогне и в този случай (на коронавирусната инфекция – бел.ред.). Първите съобщения, които бяха направени в Китай са, че значително облекчава симптоматиката, но все още няма достоверни сведения, че може да бъде заложено като панацея за лечението на вируса“.

„В България има една държавна фирма, която е собственост на Министерство на здравеопазването - казва се БУЛ БИО - НЦЗБП и заради това ще го кажа (името на компанията – бел.ред.), защото е държавна фирма, която работи по този въпрос. И в България се работи по този въпрос“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Електронно микроскопско изображение на пандемичния човешки коронавирус, причиняващ болестта Covid-19 (в лилаво), който навлиза в клетка (в зелено), National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!