Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На столичани вече са съставени 8 акта за разходки

Санкцията може да стигне 5000 лева, но въпросът не е в парите, обяснява кметът Фандъкова с апел да сме отговорни

Снимка: БГНЕС

Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Това е в разрез с обявените мерки, затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони.

Това обяви във Фейсбук профила си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата. Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски: „най-тежките времена ни предстоят“. Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени. Животът ни досега беше живот на бързи обороти, в който всичко се случва сега и веднага. Днес животът ни е друг и ако намалим нашето нетърпение и бързане, ще намалим и скоростта на заразата.“

Полицейски служители обикалят с коли им алеите на парковете, по някои от улиците, по бул. “Витоша” предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи.

По данни от Общинската полиция вече са съставени няколко акта, включително и за разходка в планината Витоша.

В София са съставени 8 акта за нарушаване на забраната за разходки в парковете, съобщи за "Хоризонт" началникът на столичната общинска полиция главен инспектор Кирил Лозанов. Глобата е до 5000 лева, припомни той:

"Пет от тях са на природен парк "Витоша" и три са на "Южен парк". Много граждани започнаха да хитруват - един домашен любимец цялата фамилия го извежда. От днес използваме всяка буква на закона и ще бъдем строги! На терен работим много полицейски екипи, на които им е спряна едната почивка, така че ще бъдем навсякъде"

92 глоби от 5000 лв и 65 протокола с предупреждения са наложили само за днес служителите на ОДМВР-Пловдив 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна