Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Светия синод и вицепремиера Томислав Дончев заради предстоящите християнски празници

Синодална палата
Снимка: Ани Петрова

Вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъди с митрополитите на Българската православна църква провеждането на масови събирания в православните храмове в дни на пандемия. Срещата се инициира заради предстоящите големи християнски празници и ще се състои в Синодалната палата в столицата.

До този момент към Българската патриаршия бяха отправяни единствено вербални призиви Църквата да се включи в мерките срещу разпространението на коронавируса.

Заплахата от заразата не се отрази на църковните обичаи и богослуженията в дните от Великия пост продължават да се отслужват при отсъствието на ограничителни мерки.

Църквата се включи в борбата срещу COVID-19, като разкри телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа.

На този фон интелектуалци и общественици изпратиха отворено писмо до отговорните институции, подписано от 200 души с призив достъпът на вярващите до храмовете да бъде временно преустановен заради епидемията.

Религиозните служби са преустановени на много места в Европа. Ватикана взе безпрецедентното решение всички великденски служби да преминат в отсъствието на богомолци. Ограничителни мерки предприе и гръцката църква, която отмени всички богослужения с изключение на неделните литургии, които ще се провеждат в съкратен вариант.

Ограничен е достъпът на християните до светите места в Йерусалим и Витлеем, джамиите в свещените за исляма градове Мека и Медина също са затворени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна