Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса 60 на 40

Министрите Деница Сачева и Владислав Горанов
Снимка: Пресцентър на МС

Правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса, придобила популярност като "мярката 60 на 40". 

При желание на работодателите, държавата поема 60 на сто от възнагражденията в предприятията, спрели работа заради извънредното положение. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи отраслите, за които става дума:

„Това са търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети, сухопътен транспорт, пътнически въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа агентска и операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения, предучилищно образование, като тук се включва основно частен сектор – детските градини, артистична и творческа дейност, други дейности в областта на културата, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние“.

„След интензивни разговори с работодатели от Банско в тази граха са включени и други икономически дейности, конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки на основание на чл. 63 от Закона за здравето“, продължи Сачева.

Тя обясни, че тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта.

За подпомагане могат да кандидатстват и фирмите, които са намалили оборота си от продажби с над 20% през март спрямо същия месец на миналата година.

Допълнителни условия за кандидатстващите фирми са да нямат задължения към бюджета и да не са в процедура по несъстоятелност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна