Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Очаква се ЕК да одобри помощта по схемата 60 на 40

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия се очаква да разреши в рамките на днешния ден засегнатите фирми от въведеното извънредно положение заради коронавируса да получават държавна помощ.

Вчера правителството одобри схемата за "60 на 40" за  подпомагане на бизнеса.

Още във вчерашния ден в Брюксел бе изпратено искането за одобрение, обясни премиерът Бойко Борисов:

"Защото това е държавна помощ. Имам увереността на колегите там, че в рамките на 24 часа ще ни върнат отговор и ще ни го разрешат. Просто това е процедура, която трябва да бъде извървяна“.

След получаване на разрешението от Брюксел ще стане възможно Агенцията по заетостта  да започне да приема заявленията за помощта под формата на 60% от осигурителния доход на всеки от работниците, който ще запази работното си място.

Парите НОИ ще превежда по сметките на фирмите. За целта държавата ще увеличи средствата във Фонд “Безработица“ с 1  млрд. лева. Срокът на подпомагането е тримесечен.

За всеки от месеците списъкът на работниците може да се променя. Обхватът на схемата включва, както дейностите, които бяха ограничени от заповедта на здравния министър, така и фирмите със спад на оборотите от минимум 20%.

Условието, обаче е предприятията да са изрядни платци към бюджета и да не са в процедура по несъстоятелност.

Декларираните данни от работодателите ще се проверяват от НАП и от Агенцията по труда през цялата година и при злоупотреби  средствата ще се възстановяват.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от