Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания предлага увеличаване на бюджета на ЕС за справяне с коронавирусната криза

Аранча Гонсалес, министър на външните работи на Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският външен министър Аранча Гонсалес предложи във вторник да се увеличи бюджета на Европейския съюз за справяне с кризата, причинена от пандемията от коронавирус.

"Може би трябва да подобрим европейския паричен поток. Може би европейският бюджет трябва да бъде по-голям", каза Гонсалес пред френската радиостанция Europe1.

Тя също така каза, че Европейската централна банка и Европейската комисия са анонсирали стимулиращи усилия, но е необходима по-голяма солидарност между страните от Европейския съюз.

През миналата седмица Аранча Гонсалес също призова Европейския съюз да предостави "всеобхватен и солиден" общ фискален отговор на коронавирусната криза, за да убеди пазарите и да намали нестабилността в резултат на пандемията от Covid-19.

Тогава тя посочи, че Мадрид подкрепя идеята за емитиране на общи "корона облигации" (corona bonds) - нов инструмент, който ще обединява ценни книжа от различни европейски страни. Някои страни членки на ЕС обаче не са съгласни, добави тя, вероятно визирайки държави като Германия и Нидерландия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна